Wednesday, 13 January 2016

My First pregnancy.

Assalamualikum. Hai my lovely readers!

Apahal Cepat sangat update blog ni. Hahaha. Well.. sementara ada masa terluang dan memori masih kukuh di ingatan, buatlah post baru untuk abadikan memori mengandung anak pertama. Just in case nanti bila sudah berusia, anak- anak tanya macam mana ummi mengandung dulu. Blog ini bolehlah jadikan rujukan. 

Julai 2013
After nikah, at first my husband and I decided to have kids after a year of marriage. Sebab nak enjoy marriage life dulu. Lagi pun masa tu tinggal berasingan sebab kerja berjauhan (Fyi, my husband work as a government servent as well) Taklah jauh mana pun, 60km distance. Tapi kesian kat husband ulang alik, letih. Hujung minggu baru jumpa. So sementara menunggu permohonan pindah di luluskan, berdua adalah lebih baik.

Then after beberapa bulan tinggal rumah sewa seorang diri kadang berdua, rasa sunyi pula. Apa lagi husband pun asik cakap bosan. Rasa kosong. Every day cakap benda yang sama. Tapi memang sunyi pun.
Pasal family planning ni, my office mate pernah bagitahu, planning anak pertama ni tak sesuai, sebab kita tak tahu rezeki Allah nak bagi bila. What if rezeki tiada untuk beranak or you have to wait many years to have kids. Bila fikir semula, betul juga. So, selepas dipertimbankan, planning cancel.

Nov 2013
My period was 2 weeks late. Tapi tak syak apa-apa pun. Buat macam biasa. Then after minggu yang ketiga pun period tak keluar-keluar juga, something wrong and decided to do pregnancy test. The results were double line but the other line kurang jelas. Tak puas hati, hujung minggu ajak husband jalan, bagitahu nak beli pregnancy test. And subuh esoknya terus test. This time beli yang mahal tu, clearblue digital pregnancy test. Orang kata guna yang ni, boleh detect pregnancy awal. Seawal dua minggu. Kalau test guna yang strip tu detect lambat.

Gambar hiasaan. Bukan hakmilik sendiri.

The results said I'm Pregnant 5 weeks+. Bawa pregnancy test tu ke husband, wake him up and give it to him. Of course lah dia happy. Smile and continue sleeping. Haha. 

So my life as a mother begin just after I saw the result. (As well as my moring sick) I wasn't prepared actually. Not that I don't want to be a mommy, I just worried and tak yakin if I can give the best to my baby. Tapi Allah Maha Mengetahui. Allah bagi rezeki means Allah tahu yang I'm ready. 

Result dari Lab Hospital. Sent this picture to my siblings. My mother was the happiest person after knowing she going to be grandma.

No comments:

Post a Comment