Thursday, 14 January 2016

Pengalaman mengandung anak pertama. Boy or Girl?

Assalamualaikum. Hai my lovely readers!

Mengandung anak pertama ini, bakal ibu semua excited dan selalunya mengandung anak pertama ni agak special sebab first time kan. As for me, yes I am very excited, nervous at the same time and very special because?

1. This is my first baby, anakbuah dan cucu sulung my family side. Anakbuah dan cucu kedua bagi family husband if..the baby are boy. Kalau baby girl, then it would be cucu perempuan pertama sebelah family husband.

2. Morning sick. Bukan morning saja, afternoon evening even at mid night pun. Ikut suka hati dia bila dia nak serang. Orang selalu tanya morning sickness tu macam manalah. For me dia macam rasa mual yang datang secara tiba-tiba, walhal kita tak sakit pun. Sihat jak. Sometimes it comes with dizziness. Lagi ditahan rasa nak through up tu, lagi rasa nak muntah. Muntah sampai color kuning or hijau yang rasanya sangat pahit. Yup. Itu normal. Jangan risau ye mommies dan selepas saja muntah, badan akan jadi sihat semula. Percayalah. Unless kalau muntah teruk sangat sampai badan lemah dan tak boleh makan apa-apa. You better see your doctor.

3. Craving while pregnant.  Tak pernah mengidam yang pelik-pelik. Alhamdullilah. Cuma pernah sekali teringin sangat makan cermai a.k.a rambai sebab nampak pokok cermai jiran. Terbayang-bayang rasa asam cermai tu. Suruh lah husband minta tapi dia segan. So i told him to find it some where else. Dalam seminggu juga mencari tapi hampa. Last, minta kirim dari kampung halaman dan mungkin husband pun dah kesian sangat dia pun minta kat jiran. Dapat juga merasa cermai dari jiran dan dari kampung halaman juga.

4. Selera makan. Okay saja, tak berselera sangat tapi boleh lah makan nasi sekali sehari. My favorite meal masa mengandung anak pertama is Nasi Ayam. Setiap hari makan nasi ayam pun tak apa.

5. Being too emotional. Husband gurau sedikit saja, air mata berguguran. Cepat sangat sentap.

6. Body changes. Tak banyak perubahan. Alhamdullilah. Tak ada strach marks, hitam di badan pun takda. Kaki tak bengkak. Pusat masuk dalam. Kulit muka kering.

7. Masalah semasa mengandung. Hb (Hemoglobin if I'm not mistaken) sangat rendah. Even masa mula datang untuk buat buku rekod pink kat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA), bacaan Hb 10, rendah bagi kandungan yang baru dalam belas minggu. Sepanjang mengandung anak pertama Hb paling paling tinggi 10 dan paling rendah 7.1 terus doktor decided untuk tambah darah. Tambah dalam 3 poin.  Hb naik sedikit dalam 10. Cek semula Hb kat KKIA turun lagi. Masa ni seminggu dua kali ambil darah, jarum tu dah sebati dengan tangan. Lastly 1 weeks before due date, my Hb analysis results keluar (dah dua kali buat Hb analysis sebab keputusan sebelum ini tak dapat) and my doctor sahkan yang saya pembawa Thalasemia beta that why my Hb tak pernah tinggi dan asik turun. And luckily, my husband were normal. So worried tu kurang sedikit. But there are risks I have to face due to this problem.

8. Lain-lain perubahan. I don't like make up sebab bau yang buat saya pening. So my face look pale sepanjang mengandung anak pertama.  I gain 10kg during pregnant. Tak suka minum susu, minum susu kotak dutch lady. Suka makan ais, tiap-tiap hari beli ice blend. Suka tidur dan suka jalan shopping mall. Jalan 30 minit then balik sebab dah penat. Suka makan makanan yang masin dan asam. Badan kurang bertenaga dan tidur tak suka di peluk. Jajajaja.

Thats it. Pengalaman mengandung anak pertama. So what do think, its a boy or a girl?

Its....a girl.

No comments:

Post a Comment