Sunday, 17 January 2016

Review: Electric Single Breast Pump only RM7+ (Real Bubee)

Assalamualaikum. Hai my lovely readers!

I'm in the process of Relactation so I have to buy breast pump. Ciri-ciri breast pump yang dicari, of course murah tetapi berfungsi dengan baik dan sesuai dengan diri ini.

I found this saller yang jual breast pump dengan harga paling murah pernah saya temui, RM72. Wow!! Do you believe it. I know, sukar untuk dipercayai even my self. Risau juga sebenarnya, kalau-kalau saller itu tipu or product ini jenis 'cap ayam'. Then after a lots of consideration dan kebetulan perlukan breast pump urgently, I've decided to give it a try. I purchased it with a price of RM81.16 including shipping charge (RM7) and payments transaction fee (RM2.16). Well, first of all the saller didn't cheat, because I receive the product a day after I made payment. Very excited, open and used it just after I receive it. So this is the review:

Penghantaran. Memuaskan. The saller use skynet. And the parcel were packed in a box. So no worries if the item will broke.

The product were seal in the plastic and no damage identify, so no doubt, the product were new. The parts were include:~

1. Pump motor
2. Tube
3. Connector
4. Milk collection bottle
5. Bottle cap include teat
6. Inner valve
7. Breast shield
8. Usb untuk connection motor pump ke power bank.
9. I don't know what is it. I think its something we put on breast but not sure for what  (the purple in the picture) correct me if I'm wrong. Its breast masseger lah. Hihi
10. Stickers, to stick on the motor. Thats why the motor have eyes. Hihi

Brand: Real Bubee
Made from: China (I guess because all the instructions were in Chinese language)
The disadvantage. Not include power bank. No breast massage. None famous brand. 

My personal experience. I'm using it for almost two weeks now and for me its a great product. Berbaloi dengan harganya. Berfungsi dengan baik sekali. Walaupun at first, I feel a bit hurt when pump, but now I get used to it. I've notice that there were 8 stage of suction. (Always use the 7th and 8th stage)  overall, I'm happy with this product. I give 4 stars for this brand. 

So the conclusion is, I'm not saying that 'okay its cheap so you must buy it'. No. I'm just saying it a good product for the price range and maybe its a best product for mommies who can't afford buying famous brand of breast pump. But If you can afford to buy the good brand then why bother you wanna buy the cheap one right. But doesn't mean the product were cheap so does its quality. Its depends on person. Tak kisah lah mahal atau murah yang penting keserasian. Harap post ini membantu.

Thursday, 14 January 2016

Pengalaman mengandung anak pertama. Boy or Girl?

Assalamualaikum. Hai my lovely readers!

Mengandung anak pertama ini, bakal ibu semua excited dan selalunya mengandung anak pertama ni agak special sebab first time kan. As for me, yes I am very excited, nervous at the same time and very special because?

1. This is my first baby, anakbuah dan cucu sulung my family side. Anakbuah dan cucu kedua bagi family husband if..the baby are boy. Kalau baby girl, then it would be cucu perempuan pertama sebelah family husband.

2. Morning sick. Bukan morning saja, afternoon evening even at mid night pun. Ikut suka hati dia bila dia nak serang. Orang selalu tanya morning sickness tu macam manalah. For me dia macam rasa mual yang datang secara tiba-tiba, walhal kita tak sakit pun. Sihat jak. Sometimes it comes with dizziness. Lagi ditahan rasa nak through up tu, lagi rasa nak muntah. Muntah sampai color kuning or hijau yang rasanya sangat pahit. Yup. Itu normal. Jangan risau ye mommies dan selepas saja muntah, badan akan jadi sihat semula. Percayalah. Unless kalau muntah teruk sangat sampai badan lemah dan tak boleh makan apa-apa. You better see your doctor.

3. Craving while pregnant.  Tak pernah mengidam yang pelik-pelik. Alhamdullilah. Cuma pernah sekali teringin sangat makan cermai a.k.a rambai sebab nampak pokok cermai jiran. Terbayang-bayang rasa asam cermai tu. Suruh lah husband minta tapi dia segan. So i told him to find it some where else. Dalam seminggu juga mencari tapi hampa. Last, minta kirim dari kampung halaman dan mungkin husband pun dah kesian sangat dia pun minta kat jiran. Dapat juga merasa cermai dari jiran dan dari kampung halaman juga.

4. Selera makan. Okay saja, tak berselera sangat tapi boleh lah makan nasi sekali sehari. My favorite meal masa mengandung anak pertama is Nasi Ayam. Setiap hari makan nasi ayam pun tak apa.

5. Being too emotional. Husband gurau sedikit saja, air mata berguguran. Cepat sangat sentap.

6. Body changes. Tak banyak perubahan. Alhamdullilah. Tak ada strach marks, hitam di badan pun takda. Kaki tak bengkak. Pusat masuk dalam. Kulit muka kering.

7. Masalah semasa mengandung. Hb (Hemoglobin if I'm not mistaken) sangat rendah. Even masa mula datang untuk buat buku rekod pink kat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA), bacaan Hb 10, rendah bagi kandungan yang baru dalam belas minggu. Sepanjang mengandung anak pertama Hb paling paling tinggi 10 dan paling rendah 7.1 terus doktor decided untuk tambah darah. Tambah dalam 3 poin.  Hb naik sedikit dalam 10. Cek semula Hb kat KKIA turun lagi. Masa ni seminggu dua kali ambil darah, jarum tu dah sebati dengan tangan. Lastly 1 weeks before due date, my Hb analysis results keluar (dah dua kali buat Hb analysis sebab keputusan sebelum ini tak dapat) and my doctor sahkan yang saya pembawa Thalasemia beta that why my Hb tak pernah tinggi dan asik turun. And luckily, my husband were normal. So worried tu kurang sedikit. But there are risks I have to face due to this problem.

8. Lain-lain perubahan. I don't like make up sebab bau yang buat saya pening. So my face look pale sepanjang mengandung anak pertama.  I gain 10kg during pregnant. Tak suka minum susu, minum susu kotak dutch lady. Suka makan ais, tiap-tiap hari beli ice blend. Suka tidur dan suka jalan shopping mall. Jalan 30 minit then balik sebab dah penat. Suka makan makanan yang masin dan asam. Badan kurang bertenaga dan tidur tak suka di peluk. Jajajaja.

Thats it. Pengalaman mengandung anak pertama. So what do think, its a boy or a girl?

Its....a girl.

Wednesday, 13 January 2016

My First pregnancy.

Assalamualikum. Hai my lovely readers!

Apahal Cepat sangat update blog ni. Hahaha. Well.. sementara ada masa terluang dan memori masih kukuh di ingatan, buatlah post baru untuk abadikan memori mengandung anak pertama. Just in case nanti bila sudah berusia, anak- anak tanya macam mana ummi mengandung dulu. Blog ini bolehlah jadikan rujukan. 

Julai 2013
After nikah, at first my husband and I decided to have kids after a year of marriage. Sebab nak enjoy marriage life dulu. Lagi pun masa tu tinggal berasingan sebab kerja berjauhan (Fyi, my husband work as a government servent as well) Taklah jauh mana pun, 60km distance. Tapi kesian kat husband ulang alik, letih. Hujung minggu baru jumpa. So sementara menunggu permohonan pindah di luluskan, berdua adalah lebih baik.

Then after beberapa bulan tinggal rumah sewa seorang diri kadang berdua, rasa sunyi pula. Apa lagi husband pun asik cakap bosan. Rasa kosong. Every day cakap benda yang sama. Tapi memang sunyi pun.
Pasal family planning ni, my office mate pernah bagitahu, planning anak pertama ni tak sesuai, sebab kita tak tahu rezeki Allah nak bagi bila. What if rezeki tiada untuk beranak or you have to wait many years to have kids. Bila fikir semula, betul juga. So, selepas dipertimbankan, planning cancel.

Nov 2013
My period was 2 weeks late. Tapi tak syak apa-apa pun. Buat macam biasa. Then after minggu yang ketiga pun period tak keluar-keluar juga, something wrong and decided to do pregnancy test. The results were double line but the other line kurang jelas. Tak puas hati, hujung minggu ajak husband jalan, bagitahu nak beli pregnancy test. And subuh esoknya terus test. This time beli yang mahal tu, clearblue digital pregnancy test. Orang kata guna yang ni, boleh detect pregnancy awal. Seawal dua minggu. Kalau test guna yang strip tu detect lambat.

Gambar hiasaan. Bukan hakmilik sendiri.

The results said I'm Pregnant 5 weeks+. Bawa pregnancy test tu ke husband, wake him up and give it to him. Of course lah dia happy. Smile and continue sleeping. Haha. 

So my life as a mother begin just after I saw the result. (As well as my moring sick) I wasn't prepared actually. Not that I don't want to be a mommy, I just worried and tak yakin if I can give the best to my baby. Tapi Allah Maha Mengetahui. Allah bagi rezeki means Allah tahu yang I'm ready. 

Result dari Lab Hospital. Sent this picture to my siblings. My mother was the happiest person after knowing she going to be grandma.

I am back!

Assaamualaikum. Hai dear readers!

Yes. I am back! Setelah bertahun meniggalkan blog, I think this year is the best year to continue blogging. Walaupun semakin yang sibuk tapi hopefully I have time to write. Insya Allah.

Well as you all know, I'm working now. As a government servent and good news I'm no longger alone. Married to a great man on 13.7.2013. I still remembered its was the second weeks of Ramadhan. What??! Nikah pada bulan puasa. Are you kidding me? Hihihi No I am not kidding. Belum pernah di buat orang nikah pada bulan ramadhan. Well, we did it. Why? Long story. I'll tell it on my other post. InsyaAllah. 

After nikah, Alhamdullilah kami dikurniakan dua anak comel. My eldest child was a girl, born on the second day of Aidil Fitri, 29.7.2014. We named her Qaira Alfalisha, meaning goodness and happiness. Anak kedua pula lelaki, nama diberi Kaariz Ilman bermaksud Pendakwah Ilmu dan lahir pada 18.10.2015. So after this, kalau blog Khayla Abdullah ni penuh dengan baby and toddler things jangan heran ya.


Sekarang bila dah jadi wife jadi ibu, hidup banyak berubah.  Shopping pun beli barang budak-budak. Barang mak-mak tu kurang dah. Tu pun shopping online, shopping jalan dah kurang dalam sebulan sekali. Tak boleh travel jauh, kecuali balik kampong. Masak pun kena fikir menu yang toddler pun boleh makan, so menu pedas tu kurang dah. My evening activity pun dah bertukar dari workout to playing with kids. (But sometimes kalau rasa badan tak fit dah, I spent time with my kids sambil workout). Rumah sentiasa bersepah, the only time rumah akan kemas ialah pada waktu malam, bila anak-anak dah tidur. And many more. Terlalu banyak untuk di cerita. I know it sound exhausted but worth.

why I tell you all about this. Sebab nanti semua post dalan blog ni akan ada kaitan dengan semua ni. Itu saja. Sekian.

Thursday, 23 August 2012

Housewife wannabe: Kailan Goreng Ikan Masin

Resepi Kailan Goreng Ikan Masin

Selamat mencuba!

1 ikat sayur kailan / 1 peket baby kailan (Selalunya untuk hidangan 3-5 orang)
2 ketul kecil Ikan masin (Tdiak pasti sebenarnya ikan masin jenis apa yang sesuai, tapi saya try ikan masin apa-apa jak )
2 biji Cili padi (Kalau mahu lagi spice boleh tambah bilangan cili )
2 ulas/biji Bawanag Putih
Sos Tiram
Sedikit Garam
Minyak masak

1: Potong sayur kailan / baby kailan dan basuh.

2: Tumbuk Bawang putih, Cili dan ikan masin yang telah dipotong kecil.

3. : Panaskan minyak. Kemudian masukkan campuran ikan masin tadi gaul hingga kekuningan. (Jangan terlalu panas takut ikan masin hangus :P)

 4: Masukkan secubit garam + Sos tiram.Gaul-gaul lah :p Kemudian masukkan sayur Kailan / baby kailan. (Kalau mahu berkuah campur air ikut suka hati, tapi janganlah sampai banjir melimpah-limpah. 
 Sudah masak, hidangkanlah ^^.




Saturday, 18 August 2012

Housewife wannabe: Onde-Onde (Buah Melaka)

How to make Onde-onde a.k.a Kuih Buah Melaka.
Easy & Fun to do with your love one. 
Sedap! 

Receipe:

2 cup of Tepung Pulut
1 cup of Tepung Gandum
Green  food coloring + enough water (or you can try Pandan)
Gula Melaka (cut into small pieces)
Grated coconut
A bit of salt

STEP1: Mix the Tepung pulut + Tepung Gandum + water with the green foon coloring + a bit of salt.

STEP 2: Take mixture as big as the thumb and flat it and place the gula melaka in it then turn it into round shape.

STEP 3: Boil a pot of water and add the onde-onde one by one in the boiled water. When it float.(Done) Pick the onde-ondeand wait until it cold.

STEP 4: Mixed it with the Grated coconut. 
Wallaa..ready to eat!



Haha too much kelapa parut.